Teamfoto JC Hoveniers
Werkzaam in Vlaardingen, hoofdvestiging Amstelveen
Belangrijke informatie voor het snoeien van bomen Redactie, 30 maart 2024
Bomen snoeien in de tuin

Een tuin heeft bomen nodig om compleet te zijn. Behalve het groen geven ze prettige schaduw en hebben ze een grote betekenis voor dieren en insecten. Een belangrijk aspect bij het onderhouden van bomen in uw tuin is het regelmatig snoeien ervan.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is snoeien noodzakelijk. Het is echter een taak die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Voldoende kennis van bomen en gereedschap is noodzakelijk om een boom correct te kunnen snoeien. In dit artikel komt aan bod waarom het essentieel is om bomen te snoeien en hoe u dit het beste kunt uitvoeren.

Waarom bomen snoeien?

Er zijn meerdere redenen waarom een boom eens in de zoveel tijd gesnoeid moet worden. Een boom leeft en groeit. Soms groeien bomen een kant op die u niet wilt of niet mooi vindt. Om de vorm te behouden, wordt een boom als eerste gesnoeid.

Jaarlijks de boom snoeien zorgt ervoor dat hij niet in verkeerde richtingen gaat groeien. Dit zorgt ervoor dat de groei van de boom beheersbaar blijft en in goede banen wordt geleid. Een tweede reden om een boom te snoeien is wegens potentieel gevaar.

Het is mogelijk dat bomen gevaarlijk gaan groeien, het is dan van belang om de boom opnieuw te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die het zicht belemmeren of takken die in de weg groeien. Als afsluiting is het ook van belang om te letten op de gezondheid van uw boom.

Het kan nodig zijn om te snoeien om de boom gezond te houden. Het snoeien kan vereisen dat zieke takken of grote delen van de boom worden weggenomen. Snoeien kan vereist zijn vanwege de grootte van de boom die de gezondheid in gevaar brengt.

Snoeien op de juiste manier

Let goed op dat u niet te veel van de boom wegknipt, anders kan de groei van de boom gehinderd worden. Het is belangrijk om maximaal 20% van de blad dragende takken te verwijderen. Voor het voorkomen van uitlopers is het essentieel om takken aan de basis af te snijden. Let goed op dat u niet te dicht op de stam snoeit, aangezien dit het risico vergroot dat de boom ziek wordt.

Als takken dik zijn, worden ze in 2 fasen verwijderd. Als eerste zaagt u de tak in op de gewenste locatie aan de onderkant. Vervolgens snijdt u de tak van bovenaf weg. Dit voorkomt dat de tak onverwacht breekt of scheurt, wat de veiligheid ten goede komt.

Als hoofdtakken naar binnen groeien, dienen ze altijd gesnoeid te worden. Het wegknippen van dood hout is een belangrijke taak. Vergeet niet om bij takken die tegen elkaar schuren altijd de zwakste tak weg te snoeien.

U kunt nu beginnen met het voorbereiden van de snoeiwerkzaamheden!

Nu alle belangrijke voorschriften zijn doorgenomen, kunt u aan de voorbereiding beginnen. Het is handig om al vooraf de juiste gereedschappen gereed te hebben voor het snoeien. Begin met een goede snoeischaar, deze is praktisch voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Bij hogere takken kan een telescopische snoeischaar van pas komen als u er een aanschaft. Als u dikkere takken moet verwijderen, zijn een takkenschaar of snoeizaag goede opties. Denk eraan om naast het gereedschap ook het benodigde hulp- en veiligheidsmateriaal bij elkaar te verzamelen.

Vergeet niet om een ladder en volledig dekkende kleding te gebruiken wanneer u gaat snoeien. Het is ook aan te raden om beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Nu kunt u bijna gaan snoeien. U moet alleen nog even een plan van aanpak maken. Voordat u aan het snoeien begint, is het cruciaal om te bepalen wat er met de boom moet gebeuren en welke vorm u wilt handhaven. Controleer tevens op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Het is slim om vooraf te bepalen hoe en wat u gaat snoeien. Zo kunt u op een gemakkelijke en veilige manier aan de slag. Let goed op dat alle zijden van de boom gesnoeid worden, aangezien snoeien nodig is voor een gezonde groei en het voorkomen van ongelijkmatige ontwikkeling. Nu kunt u het snoeien van de boom starten! Houd de regels goed in gedachten en zet de veiligheidsbril op ter bescherming van uzelf en uw omgeving.

Raadpleeg een specialist als u bomen wilt snoeien

Het snoeien van bomen vergt zorgvuldigheid en kennis, het is geen eenvoudige opgave. Mocht u de taak liever aan deskundigen overlaten, dan is dat ook een optie!Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met JC Hoveniers via 085 106 1427.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1427

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over JC Hoveniers

JC Hoveniers, waar vakmanschap en passie samenkomen om uw buitenruimte tot leven te brengen. Als toonaangevend hoveniersbedrijf streven we naar niets minder dan uitmuntendheid in elk aspect van onze dienstverlening. Met jarenlange ervaring en een diepgewortelde liefde voor groen, bieden we deskundig advies, op maat gemaakte ontwerpen en zorgvuldig onderhoud om uw tuin om te toveren tot een oase van natuurlijke pracht. Van het eerste consult tot de laatste aanraking, kunt u vertrouwen op onze toewijding aan kwaliteit, betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Ontdek de mogelijkheden met JC Hoveniers en laat uw buitenruimte stralen als nooit tevoren.


VCA